Pohdintaa ja muuta yleistä

Pohdistaa Naiseudesta

Näin raskaaksi tulemisen tavoittelu saa helposti minut pohtimaan enemmänkin naiseutta ja sitä. mitä tarkoittaa olla nainen. Tämän kirjoitin eilen illalla kun en saanut unta.

naiseus
Kuuluuko naisen näyttää näin hyvältä?

Naisena oleminen on kaunista. Kerran kuussa vatsaani alkaa kouraista. Silloin asetun sängylle lepäämään, keitän teetä ja hieron lempeästi masuani. Siellä saattaa joskus kasvaa ihan oikea ihminen, ajatus siitä tekee minut onnelliseksi ja hymyilen jokaisella kouraisulla. Olen kiitollinen siitä, että saan vuotaa verta viikon verran. Onnekkaassa rauhassani kaadan kuumaa teevettä vaaleanpunaiseen mukiini ja hymähdän onnellisena samalla kun tunnen sisäelinteni muljahtelevan. Ei kun mitä??! Ei se ihan niin mennytkään. Naisena oleminen on monimutkaista. Vuodan kerran kuussa kehoni herkimmästä paikasta kivuliaasti verta viikon ajan yrittäen samalla pysyä täysijärkisenä ja pyrin olemaan karkoittamatta kaikkia ihmisiä ympäriltäni. Samalla olen liian herkkä ja arvaamaton, mutta saan myös luvan suhtautua kaikkeen suunnattoman sentimentaalisesti. Naisena oleminen on samanaikaisesti suunnattoman palkitsevaa ja suunnattoman turhauttavaa. Silti olen onnellinen saadessani olla nainen.

Juhlimme myös kansainvälistä naistenpäivää. (Kai olette halineet jo elämänne naisia?) Istun itse tällä hetkellä keskellä vaaleanpunaista kotiani antaen sormieni vaellella vaaleanpunaisella näppäimistölläni. Olen siis hyvin vahvasti tyttömäinen tyttö, tai naisellinen nainen. Minulla on mahdollisuus kirjoittaa tätä ja vaikuttaa asioihin. Minulla on oikeus istua juuri nyt juuri tässä sekä tehdä ja toivoa asioita. Toiseen aikaan tai toisessa paikassa asiat voisivat olla hyvinkin toisin.

Minun oikeuteni nyt ja tässä on olla nainen. Minun oikeuteni on nauraa, tanssia, itkeä ja hymyillä. Minun oikeuteni on mokailla aina silloin tällöin, vajota välillä häpeästä maanrakoon ja nousta sitten ylös sieltä. Minun oikeuteni on tehdä suuri numero kaikista näistä asioista. Minun oikeuteni on olla häikäisevän kaunis, pukeutua mekkoon ja sipsutella ylpeänä minne ikinä tahdonkin. Minun oikeuteni on myös olla laittautumatta, hukuttautua villapaitaan ja olla käymättä suihkussa muutamaan päivään jos siltä tuntuu. Minun oikeuteni on siis laittautua tai olla laittautumatta täysin itseäni varten. Minulla on oikeus olla seksikäs. Minulla on oikeus kerran kuussa heittäytyä todella hankalaksi. Minulla on oikeus opiskella. Minulla on oikeus ottaa kantaa ja nostaa ääneni kuuluviin, minun oikeuteni on myös olla hiljaa. Minulla on oikeus rakastaa jokaista senttimetriä omasta vartalostani. Minulla on oikeus sanoa kyllä. Minulla on oikeus sanoa ei. Minulla on oikeus sanoa.

Eri aikakausina ja erilaisissa yhteisöissä naisen asema on vaihdellut aina miesten holhouksessa olemisesta itsenäisyyteen. Etenkin länsimaissa naisen asema on saanut erityistä huomiota 1800-luvulta lähtien ja on yhä alati keskustelun aiheena. Naisen euro on 80 senttiä ja myös naisiin kohdistuva väkivalta on huolestuttavan monitasoista. Naisiin kohdistuva väkivalta paljastaa samalla myös yhteiskunnassa vallitsevan sukupuoleen perustuvan syrjinnän, jonka taustalla ovat selkeästi sukupuolten väliset valtaerot. Väkivallan kohteeksi joutuneiden naisten oikeuksien turvaaminen vahvistaisi samalla kaikkien väkivallan uhriksi joutuneiden oikeuksia.

Naistenpäivänä naisia ja äitejä, tyttäriä, siskoja, isoäitejä, tätejä ja muita tärkeitä naisia ympäri maailmaa hemmotellaan kukilla ja konvehdeilla. 8.3. naisia kunnioitetaan, mutta tavoitellaanko mistään suunnasta minkäänlaista muutosta? Naisia on alistettu ja alistetaan yhä päivittäin, ja suhteisiin miehen ja naisen välillä liittyy edelleenkin epäoikeudenmukaisuuksia. Tunnen henkilökohtaisesti liian monia naisia, jotka ovat joutuneet raaan lähisuhdeväkivallan uhreiksi. He ovat upeimpia, rohkeimpia ja kauneimpia naisia keitä tiedän sisältä ja ulkoa.

Suomessa toimii valtakunnallinen neuvonta- ja tukipuhelin Naisten Linja, joka on suunnattu väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Naisten Linja kuuntelee, tukee ja antaa tietoa väkivallasta ja siitä selviytymisestä. Naisten Linjan toiminnan mahdollistavat kymmenet vapaaehtoiset naiset, jotka haluavat antaa aikaansa väkivaltaa kokeneiden naisten tukemiseen ja ovat kouluttautuneet päivystäjiksi. Tänään naistenpäivänä Naisten Linja aloittaa ennätyksellisen suuren vapaaehtoisrekrytoinnin ja etsii pääkaupunkiseudulla n. 60:tä uutta vapaaehtoista naista päivystäjiksi Naisten Linjalle. Naisten Linja ottaa vastaan mielellään myös lahjoituksia tilille FI76 8000 1710 1157 01 (Danske Bank) viitteellä 1067, summa saa tietysti olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Minä haluaisin olla sellainen nainen, jolla on jotakin sanottavaa ja jota myös halutaan kuulla. Tahtoisin olla rohkea ja sanavalmis, hauska persoona, jonka seurassa on kiva olla. Tahtoisin olla suloinen, sellainen että muille tulee hyvä mieli ja, että on helppo tulla iloiseksi kun minä astun huoneeseen. Tahtoisin olla itsenäinen ja tasapainoinen, sellainen että minua ei kiinnosta mitä muut ajattelevat. Tahtoisin, etten lannistuisi tuijottavista silmäpareista tai siitä jos sanon jotain väärin, ehkä joskus hassustikin. Tahdon menestyä. En tahdo hävetä, tahdon olla rohkea, vapautunut ja uskaltaa. Tahdon olla sellainen nainen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *